Kolbasalar

İnsanın gündəlik qida rasyonunda çoxlu miqdarda istehlak etdiyi delikateslərdən biri də kolbasa və sosislərdir. Dadı ilə uşaqdan böyüyə hər kəsin sevimliis olan kolbaslar necə hazırlanır? Onlar hansı üstünlük və nöqsanlara malikdirlər?

Otto fon Bismarkın kolbasa haqqında məşhur bir ifadəsi var. O deyir ki, kolbasa və siyasətdən həzz almaq istəyirsinizsə, onların necə hazırlandıqları ilə maraqlanmayın. O dövrlərdə kolbasa donuz quyrğunun alt hissəsindən hazırlanırdı. Lakin bu gün təmiz şəraitdə halal üsullarla bir neçə kolbasa və sosis markaları süfrələrimizi bəzəyir.

Kolbasa müxtəlif ədviyyatlarla dadlandırılan piy, bağırsaq və ya onun süni əvəzedicisinin içərisində preslənmiş ət farşıdır. Kolbasa ilk dövrlərdə belə hazırlanırdı. Həmin dövrlərdə insanlar üçün yenilik olan kolbasa bir müddət sonra əksər ailələrdə dadlı nahar və şam yeməklərini təşkil etdi və ət və ət məhsullarını uzun müddət saxlamağı təmin etdi. Yarandığı gündən etibarən insanların diqqət mərkəzində olan kolbasa indi də populyarlığını qoruyur.

Kolbasa hər dövrdə fərqli üsul və reseptlərlə hazırlanan bir delikatesdir. Kolbasanın hazırlanması uzun müddət tələb edir. Buna görə də kolbasa hər zaman bahalı olmuşdur. Qədim dövrlərdə kulinarlar kolbasaya fərqli dadlar, hind ədviyyatları və konyak əlavə edirdilər. Kolbasa insanlar üçün o qədər fərqli yemək olub ki onun haqqında müxtəlif hekayə və əfsanələr də mövcuddur.

Kolbasanı tez qurutmaq üçün onu tüstünün üstündə asırdılar. O, yandırılan alma və qızılağac budaqlarının ətrini, aromasını öz canına çəkirdi. Tüstünün digər bir funksiyası isə ordaydı ki, o, müxtəlif həşəratları ətdən uzaq tuturdu. Bu cür hazırlanan kolbasa həm daha ləziz həm də gigiyenik baxımdan daha təhlükəsiz idi.

Kolbasa Azərbaycanda da çox sevilən və alınan bir məhsuldur. Hazırda bazarda onlarla həm yerli həm də xarici brendlər var ki, insanların süfrələrini bəzəyir.