Süd məhsulları

 ƏvvəlSonra 
Məhsul : 86    Səhifə : 4    

İnsan həyatının hər bir dövründə süd içilməlidir. Tərkibində sadəcə C vitamin və dəmir olmayan süd makro və mikro qida dəyərləri ilə zəngindir. Xüsusilə uşaqlar və hamilələr üçün xüsusi əhəmiyyət təşkil edən süd sümük sağlamlığı baxımından olduqca faydalıdır. Süd və süd məhsullarında xüsusilə kalsium, fosfor başda olmaqla əhəmiyyətli dərəcədə faydalı olan minerallar, protein və riboflavin kimi bəzi B qrupu vitaminlər mövcuddur. Südün protein səviyyəsi olduqca yüksəkdir və bədən tərəfindən mənimsənmə dərəcəsi isə 90 % təşkil edir. Süd proteinləri orqanizmin inkişafı üçün xüsusi önəm kəsb edir. Kalsium mənimsənməsi və immun sistemi funksiyalarının inkişaf etdirilməsi, qan təzyiqini normallaşdırması, xərçəng riskini azaltması, diş çürüklərinin yaranmasının qarşısını alması südün bilinən faydalarından sadəcə bəziləridir.

Süd karbohidratı olan laktoz süd enerjisinin qaynağıdır. Laktoz beyin və sinir hüceyrlərinin yaranması və inkişafında, həzm sisteminin normallaşmasına önəmli rola malikdir. Süd həm də bağırsağın faydalı bakteriyalarının sayını artırır. Süd içmə vərdişi olmayan insanlarda yüngül ürək bulanması, qaz, mədə turşuması və yüngül ishal kimi vəziyyətlər müşahidə edilir. Belə insanlar üçün həkimlər süd içməyi məsləhət görürlər.

Süd yağı enerjinin bir digər mənbəyi hesab olunur. Bu, yağda əriyən vitaminlərin mənimsənilməsini təmin edir. Yetişkənlik vaxtında yarım yağlı və ya yağsız süd içilməlidir. Süd yağında olan yağ asidləri xüsusilə uşaqlarda sinir sistemi və intetellektual səviyyələrini artırır.

Süd minerallarla zəngindir. Xüsusilə də kalsium, fostor, iyod, sodium, magnezyum. Süddə olan kalsium səviyyəsi heç bir digər qidalarda mövcud deyil. Körpəlikdən 20-25 yaşına qədər sağlam qidalanma ilə sümüklərdə mineral toxumaları artır. Lakin yaşlandıqdan sonra hərəkətsizlik və hormonal balansın pozulması nəticəsində sümüklərdə minerallar azalır. Kalsium, fosfor və protein ehtiva edən süd uşaqlıq və gənclik dövrlərində sümük toxumasının inkişafına səbəb olur, yaşlılıqda isə sümük toxumalarının zəifləməsinə mane törədir.

Süd və süd məhsullarının çoxlu istehlak edilməsi, sağlam qidalanma həkimlərin xəstələrə olan tövsiyyələri sırasındadır. Buna görə də qida rasyonunuza süd və ya süd məhsulu əlavə etsəniz, sağlamlıq baxımından çox böyük addım atmış olacaqsınız.