Son dövrlərdə kofe istehlakı öncəki dövrlərə nəzərən xeyli çoxalıb. Səhər oyanmaq üçün bir fincan tünd kofe, günorta yeməyindən sonra espresso, axşama doğru isə kapuçino və ya frappe içilir. Beynəlxalq kofe təşkilatının hesabatına görə 1991-ci ildə 90 milyon ədəd 60 kq-lıq kofe istehlak edilirdisə, bu gün bu rəqəm 160 milyon təşkil edir. Bu qədər sevdiyimiz və istehlak etdiyimiz kofe haqqında daha öncə heç bir yerdə rastlamadığınız informasiyaları bu yazımızdan öyrənə bilərsiniz.

Qəhvə əslində bir növ meyvədir. Qovrulan çərdək əslində qəhvə albalısı adlandırılan bir meyvənin çərdəyidir. Bu meyvəni dişlədikdə onun içindəki 2 böyük çərdək ortaya çıxır. ABŞ beynəlxalq qəhvə təşkilatının yaydığı məlumata görə dünyada istehsal edlən qəhvənin sadəcə 5%-də tək bir oval çərdək var və bu çərdəklərə ingilis dilində “peaberry” deyilir. Bu cür çərdəklər əllə seçilir və sərt aromalarıyla məşhurdur.

Bəzi insanlar qəhvəni yeyir. İnsanlar 100 illər boyunca kofeni içərək istehlak edirsə də, bəzi insanlar onu yeməyə üstünlük verir. Bəzi şirkətlər bu çərdəkləri una çevirir və kekslərdə, çörəklərdə və souslarda istifadə edir. Dadı kofe qədər sərt və acı olmur və daha çox qovrulmuş meyvə dadı verir.

Qəhvə faydalıdır. Qəhvənin tərkibindəki antioksidantlar sayəsində bədənimizi toksinlərdən, kimyəvi maddə və infeksiyalardan təmizləyir. Daxili xəstəliklər Almanağı adlandırılan bir təşkilatın nəşr etdiyi məlumata görə, qəhvə bir sıra ani ölüm səbəblərini aradan qaldırır. Bunlardan biri də infarkdır. Həmçinin qəhvə 2-ci tip diyabet xəstəliyinin qarşısını alır, alzaimer, demans kimi nevroloji xəstəlikləri də önləyə bilir. Qəhvənin tərkibindəki kafein beyin gücünü və fiziki gücü artırır, enerjinin daha doğru şəkildə insan vücudunda paylanmasını təmin edir. Bununla belə kofeni həddindən artıq istehlak etmək insan üçün zərərli ola bilər. Gün ərzində 3 fincan kofe ehtiyacınız olan enerjini bərpa edəcək.

Siz də bu dadlı içkidən almaq istəyirsinizsə, unimall.az saytına müraciət edə bilərsiniz.