Menu

Çörək adətən buğdadan hazırlanır. Buğda hər zaman alimlər tərəfindən möcüzəli bitki olaraq anılıb. Buğdanın tərkibində karbohidratlar, zülallar, insan orqanizmasının ehtiyacı olduğu bütün vitamin və minerallar mövcuddur. Təəssüflər olsun ki, son dövrlərdə buğda xüsusi emaldan keçir və beləliklə də onun ən faydalı hissələri olan taxılın qişaları, rüşeymi atılır. Bu emal nəticəsində “əla növ” yəni ağ un əldə edilir. Bu undan isə bir sıra çörək, bulka və s. kimi məmulatlar hazırlanır. Bunlar çox dadlı olsalar da faydaları çox azdır. Əgər davamlı olaraq bu undan hazırlanan bişintilər yeyilərsə, piylənmə, həzm problemləri və s. kimi narahatlıqlar özünü biruzə verməyə başlayacaq. Təzə bişmiş çörək pis həzm olunur və köpə səbəb olur. Buna əsaslanaraq deyə bilərik ki, ən faydalı çörək emal olunmamış buğdadan hazırlanan çörəkdir. Bu çörəkdə buğdanın bütün faydalı xüsusiyyətləri qalır.

Çörək sadəcə buğdadan hazırlanmır. Arpa unundan hazırlanan çörəklər də çox faydalıdır. Adətən xalq arasında “qara çörək” olaraq tanınan bu çörək gec mənimsənilir. Ağ çörəklə müqayisə etsək, arpa unundan hazırlanan çörəklər daha çox faydalı maddələr ehtiva edir. Buğda kəpəyi əlavə edilən çörəklər də faydalıdır. Ümumiyyətlə, kəpək mədə-bağırsaq problemlərini aradan qaldırır, qəbizliyə mae olur və zərərli toksinlərin bədəndən atılmasına kömək edir.

Çörək nə qədər faydalı olsa da onu düzgün şəkildə istehlak etmək lazımdır. Qeyd edək ki, həkim və diyetoloqlar bildirir ki, çörəyi yeməzdən qabaq bir qədər qurutmaq lazımdır. Nə qədər qəribə səslənsə də boyat çörək yumşaq çörəkdən tez həzm olunur, köp, qaz və s. kimi xoşagəlməz hallar yaratmır. Lakin diqqət edin, boyat çörək faydalıdır. Əgər çörəyin üzərində küf varsa, bu çörəyi yemək olmaz. Hətta küf olan hissəni atıb yerdə qalan hissəni də yemək qadağandır. Küf göbələyin sporlarından yaranır və onlar gözə görünmür. Əgər siz belə çörəyi yesəniz nəinki zəhərlənmə, hətta ağır qan və ağ ciyər xəstəlikləri ilə üz-üzə qala bilərsiniz.