Tütün və tütün məmulatları (44 Məhsul)

Satıcı : AL FAKHER
Qəlyan tütünü- nanəli saqqızlı
27.00  M
Satıcı : AL FAKHER
Qəlyan tütünü- saqqızlı
27.00  M
Satıcı : AL FAKHER
Qəlyan tütünü- saqqızlı mastic
27.00  M
Satıcı : AL FAKHER
Qəlyan tütünü- nanəli portağallı
27.00  M
Satıcı : AL FAKHER
Qəlyan tütünü- nanəli  şokaladlı
27.00  M
Satıcı : AL FAKHER
Qəlyan tütünü- nanəli
27.00  M
Satıcı : AL FAKHER
Qəlyan tütünü- nanə və üzümlü
27.00  M
Satıcı : AL FAKHER
Qəlyan tütünü- nanə və greypfrutlu
27.00  M
Satıcı : AL FAKHER
Qəlyan tütünü balaca
2.00  M
Satıcı : AL FAKHER
Qəlyan tütünü - Nanəli, gavalılı
27.00  M
Satıcı : AL FAKHER
Qəlyan tütünü - gilaslı, nanəli
27.00  M
Satıcı : AL FAKHER
Qəlyan tütünü - limonlu, nanəli
27.00  M
Satıcı : AL FAKHER
Qəlyan tütünü - qarpızlı, nanəli
27.00  M
Satıcı : AL FAKHER
Qəlyan tütünü - almalı, nanəli
27.00  M
Satıcı : AL FAKHER
Qəlyan tütünü - nanəli, qaragiləli
27.00  M
Satıcı : AL FAKHER
Qəlyan tütünü- portağallı kremli
27.00  M
Satıcı : AL FAKHER
Qəlyan tütünü - üzümlü kremli
27.00  M
Satıcı : AL FAKHER
27.00  M
Satıcı : AL FAKHER
Qəlyan tütünü - çiyələk kremli
27.00  M
Satıcı : AL FAKHER
Qəlyan tütünü - jasmin aromalı
27.00  M
Satıcı : AL FAKHER
Qəlyan tütünü - hil aromalı
27.00  M
Satıcı : AL FAKHER
Qəlyan tütünü - darçın aromalı
27.00  M
Daha çox göstər

Göstərilib: 24 Toplam: 44

 ƏvvəlSonra 
Məhsul : 44    Səhifə : 2    

Şərq mədəniyyətinin önəmli parçalarından biri də qəlyandır.Qəlyan vasitəsilə tüstü bir sıra aromalar qatılan sudan keçirilir. İstifadəçi isə, bir xortum vasitəsilə bu tüstünü içinə çəkir. Əvvəllər daha primitiv sistemə malik olan qəlyan illər keçdikdə formalaşmış, təkmilləşmiş və dünyada tanınmışdır. Qəlyan 4 hissədən ibarətdir. Qəlyanın gövdəsi dolçaya bənzəyir. Bu alət şüşə, metal kimi materiallardan hazırlanır. Daha çox “sər” adıyla bilinir. Ən üstdə olan, təmbəkinin qoyulduğu dəlikli tabaq isə lülə adlandırılır. Gümüş, düyü ya da misdən hazırlanır. Üzərinə köz qoyulur və lazımi istilik təmin edilir. Tüstünü şüşədən keçirib istifadəyə çatdıran hissə isə marpuçdur. Bu hissədə istifadə edilən xortum qoyun dərisindən hazırlanır. Nəhayət, içində tüstünü filterləyən suyun olduğu və səsin gəldiyi hissə şüşə adlanır. Qəlyana xas tütün isə təmbəki adlanır. Ümumi olaraq qəlyanın dizaynına fikir versək, İslam ənənələrinə söykənən bir mədəniyyətin izlərini görə bilərik. Qəlyanın sər qismi məscid minarəsini xatırladır. Marpuç hissəsi isə əl toxuması olan kilim naxışlarından istifadə edilir.

Qəlyanın iş prinsipi isə olduqca qəlizdir. İstifadəçi marpuçdan nəfəs aldığı zaman təzyiq əmələ gəlir. Bu təzyiqlə hava növbəylə əvvəl közdən, sonra da lülədəki məsamələrdən keçir. İsidilən təmbəkinin tüstüsü qarışaraq suyun içindən keçir və bu mərhələdə o soyuyur. Son mərhələdə isə marpuça gələn tütün istifadəçiyə çatdırılır. Siqaretlə müqayisədə qəlyanda tütün tüstüsü sudan keçir və suyu buraxlarlaşdırır. Həmçinin qəlyanın müxtəlif növdə olanları var. Müxtəlif aroma qatılan qəlyanlar meyvəli, vivident və s. formalarda olur.

Vətəni Hindistan olan qəlyan ərəblər və iranlılar tərəfindən sevilərək istehlak edilir. Həmçinin Avropdada istifadə edilən qəlyan bir sıra dəyişikliklərlə üzləşmişdir. İstifadə mədəniyyəti səbəbindən bu qəlyanlar müxtəlif ola bilir. Məsələn, qərbdə birdən çox marpuça sahib olan qəlyandan istifadə edilir. Bu zaman bir neçə nəfər eyni anda qəlyandan istifadə edə bilir.