Menu

Pendirlər (82 Məhsul)

ATENA 1KG BEYAZ PENDIR PL/Q
7.50  M
Atena 1kg Pendir Pl/Q
7.50  M
ATENA 250GR CANAQ PENDIR
2.60  M
ATENA 500GR BEYAZ PENDIR PL/Q
4.30  M
ATENA 500GR CANAQ PENDIRI
4.50  M
Atena 500gr Pendir 1.5% Pl/Q
4.30  M
Atena 500gr Pendir Pl/Q
4.30  M
Daha çox göstər

Göstərilib: 24 Toplam: 82

 ƏvvəlSonra 
Məhsul : 82    Səhifə : 4    

Pendir çox qədim bir qida məhsuludur. Pendir istehsalına dair əldə edilən ən qədim arxeoloji qazıntılar e.ə 5000-ci ilə aiddir və Polşada aparılan tədqiqatlar zamanı meydana çıxıb. Daha çox Mərkəzi Asiya və Avropada geniş yayılıb. İnsanlar tərəfindən daha çox sevilməsi və daha geniş ərazilərdə yayılması Roma İmperatorluğu dövrünə gedib çıxır.

İlk istehsalın e.ə 8000-ci ildə baş verdiyi ehtimal olunub. İlk pendir Mərkəzi Asiya immiqrantı olan türklər tərəfindən hazırlanıb.  O zamanlar buqidanı heyvanın dərisi və ya iç orqanlarında qoruyub saxlayırdılar.

Pendir nədir və pendir növləri hansılardır? Fermentasiya ilə süddən hazırlanan qidalara pendir deyilir. Dünyada bir çox müxtəlif pendir növləri var. Pendir çox keçmişdən bəri tanınır. Hətta yağdan daha əvvəl pendir hazırlandığı güman edilir. Qədim Türklər müxtəlif pendirlər hazırlamışdı.

Pendir hazırlığı sütün qaynadılması ilə başlayır. Qaynadıldıqdan sonra süd soyudulur və uynuk adlı çöküntü əmələ gəlir və o sulu hissədən ayrılır. Uynük parçaya yığılır və bir daş üzərində əzilərək suyu süzülür. Bir neçə həftə bu şəkildə turşudulur. Daha sonra günəş və ya odda qızdırılaraq qurudulur və duzlanır. Bu, pendirin ən qədim formasıdır. Daha sonra maya istifadə etməklə hazırlanıb. Pendirin növü mayaya görə dəyişir.Pendirlər əksərən inək və ya qoyun südündən hazırlanır. Son dövrlərdə keçi südündən hazırlanan pendirlər daha sağlam hesab edilir.

Pendir növləri

Dünyada hazırlanmış bir çox pendir çeşidi var. Əsaslar bunlardır:

Ağ Pendir. - Südün laxtalanmış hissəsindən hazırlanır. Yumşaqdır. Südün yağı əlavə olunsa tam yağlı pendir əldə edilir. Ən gözəl ağ pendir Türkiyədə hazırlanır. Ağ pendir Balkan ölkələrində və Yaxın Şərqdə də geniş istifadə olunur. Güclü bir qidadır. Təzə, yumşaq, duzsuz peynirə "lor" deyilir.

Çeddar Peyniri. – Bu pendirlər sərt və sarı olur. Türkiyə, Balkanlar, Cənubi Avropa sahillərində yaxşı növləri hazırlanır. Türkiyədə ayrıca edilən «tulum» və «teleme» pendirləri də bu pendirin bir növüdür.

Holland pendiri. Edam adlandırılan bu pendir sərtdir. İtaliyada bu cins pendir (Gorgonzola) adlanır.

Gruyere Pendir. - Bu sərt pendirin rəngi sarıdır və içi dəliklidir. Hollandiya, Fransa, İsveçrə və Türkiyədə hazırlanır. Bu növə yaxın olan, yağı alınmış süddən hazırlanan sarı rəngli Parmesan da italiyada hazırlanır.