Yoqurt

 ƏvvəlSonra 
Məhsul : 121    Səhifə : 6    

Qadınlar və uşaqlar tərəfindən ən sevilən süd məhsullarından biri də yoqurtlardır. Yoqurtlar vitamin və minerallarla zəngindir. Tərkibindəki kalium, fosfor,riboflavin,yod,sink və B12 vitamini, yağda əriyən vitaminlər, görmə funksiyalarına qatqısı olan A vitamini və immunitet sistemini gücləndirən E vitamin sayəsində bədənin ehtiyacı olduğu vitamin və mineralları təmin edir. Bununla belə, bağırsaq mikroflorasındakı faydalı bakteriyaları da arıtırır. Probiyotik məhsul olduğundan bədənimizin ehtiyacı olduğu faydalı bakteriyaların yaranmasına səbəb olur. Bu bakteriyalar həzm sistemini normallaşdırır və immuniteti gücləndirir.

Yoqurt sayəsində qan təzyiqimiz normallaşır. Son dövrlərdəki araşdırmalar göstərir ki, süd və süd məhsullarının nizamlı istehlakı yüksək qan təzyiqi riskini azaldır. Gündə 2-3 qaşıq az yağlı yoqurt qəbulu qan təzyiqi riskini 50 % azaldır. Bununla belə yoqurt əzələ inkişafına da təkan verir. Məşqdən sonra qəbul edilən yoqurt tərkibindəki zülallar sayəsində əzələlər özünü bərpa edə bilir. Həmçinin tərkibindəki karbohidrat əzələnin qida ehtiyatını bərpa edir.

Güclü sümüklər və güclü dişlər üçün yoqurt əhəmiyyətli dərəcədə vacibdir. Bədənin ehtiyacı olduğu kalsium məhz süd və süd məhsulları, eləcə də yoqurt vasitəsilə təmin edilir. Yoqurt kalsium mənbəyidir və az yağlı yoqurtlar daha çox kalsium ehtiva edir. 1 qab tam yağlı yoqurtda kalsium nisbəti 330 mg,1 qab yağsız yoqurtda kalsium nisbəti 350 mg-dır.

İmmun çatışmazlığı, halsızlıq, yorğunluq kimi hallarla qarşılaşırsınızsa, gün ərzində 3-4 qab yoqurt qəbul etməyiniz məsləhətdir. Yoqurt tərkibi etibarilə infeksiyalarla savaşan T hüceyrələrini daha güclü və aktiv hala gətirir.

Həzmi normallaşdırır, toxluq hissi yaradır. Məhz bu xüsusiyyətlərinə görə, yoqurt arıqlamaq istəyənlərə məsləhət görülür. Yoqurt yeyənlər qarın bölgələrində 81% daha çox yağ yandıra bilirlər. Yoqurtun tərkibindəki kalsium yağ yandırmaqda orqanizmə kömək edir.

Osteoporoz riskini azaldır. Sümüklərin yeyilməsi, toxumaların zədələnməsi kimi problemləri özündə ehtiva edən osteoporoz xəstəliyinin müalicəsində süd və süd məhsulları əhəmiyyətli rola malikdir. Bu xəstəliyin yaranmasında başlıca səbəb kalsium və d vitamin çatışmazlığıdır. Bu çatışmazlıq isə yoqurt qəbulu ilə müəyyən dərəcədə aradan qaldırıla bilər.