Mal əti və qoyun əti arasında fərq nədən ibarətdir? Məsələn, 100 qr qoyun və mal ətində nə qədər enerji dəyəri var? Xolestrin miqdarı, yağ, dəmir və protein neçə faiz təşkil edir? İnsan orqanizmasına olan müsbət təsirləri ilə bilinən kalsium, sodium və potassium nə qədərdir? Bu məsələlərdən yola çıxsaq mal və qoyun əti arasındakı fərqləri müəyyənləşdirmək çətin olmaz.

Enerji dəyəri. Ətlərin enerji dəyəri heyvanların qidalanma şəraiti, yaşı və ya yaşadığı şəraitə uyğun olaraq dəyişə bilir. Bununla belə, qoyun əti mal ətinə nəzərən daha çox enerji dəyərinə malikdir. Qoyun ətinin tərkibindəki piy bu ətin yağ faizini, yəni kalori dəyərini artırır. 100 qr dana əti təxminən 150 kalori, eyni çəkidəki qoyun əti isə 250 qr kalori ehtiva edir. Lakin bu o demək deyil ki, biz qoyun əti yeməməliyik. Piylənmə, ürək qan-damar, şəkər,  problemi olmayanlar qoyun ətini yeyə bilərlər.

Xolestrin miqdarı. Təxminən 100 qr mal və əti qarşılaşdırıldığında, mal əti 90 mg qoyun əti isə 70 mg xolestrin ehtiva edir. Buna görə də, yüksək xolestrinli insanların qoyun, mal əti, toyuq və ya balıq ətini növbəli şəkildə istehlak etmələri məsləhətdir.

Ən yüksək protein mal ətindədir. Qoyun və mal ətinin 100 qr-da olan protein nisbətlərinə baxsaq ən yüksək miqdarın mal ətində olduğunu aydınlaşdırmış olarıq. Dana ətində 28 qr protein varkən, qoyun ətində bu faiz 17 qr təşkil edir. Mal əti inkişaf dövründə olan yeniyetmələr, hamilələr, klimaks keçirən və idman edənlər üçün ideal qida məhsuludur.

Dəmir çatışmazlığına diqqət! Ət məhsullarında yağ miqdarları yüksəldikcə minerallar azalır. Xüsusilə qadınlarda daha çox rast gəlinən dəmir çatışmazlığı zamanı ət məhsullarından istifadə edilməlidir. Mal əti qoyun ətinə nəzərən daha çox dəmir ehtiva edir. Salat, göyərti ilə birlikdə yeyildiyində faydası daha çox artır. 100 qr mal ətində 3 mg, qoyun ətində isə 1.54 mg dəmir vardır.