Menu

Dənli bitkilər toxum və qabıqlarıyla birlikdə ikiyə bölünən bitkilərdir. Dənli bitkilər ailəsinin ən çox yayılmış üzvləri, lobya, qaragöz lobya, paxla, mərcimək, qarabaşaq və s.-dir. İnsan orqanizması üçün mühim elementləri ehtiva edən dənli bitkilər Azərbaycan mətbəxində də öz yerini qoruyur.

Bu dənli bitkilər xüsusilə ürək qan damar problemlərinin qarşısını almaqda kömək edir. Həmçinin LDL yəni pis xolertirin səviyyəsini aşağı salır. Qan təzyiqini normallaşdırır, xərçəngin qarşısını alır, yaddaş pozğunluqları, qan azlığı kimi xəstəliklərin proflaktikasında xüsusi rola malikdir. Tərkibindəki dəmir və kalsium insan orqanizmasının bu elementlərə olan ehtiyacını qarşılayır.

Dənli bitkilərin yağ və xolestirin səviyyəsi aşağı olduğundan onlardan rahatlıqla istifadə edə bilərsiniz. Çoxlu miqdarda istifadə edilən ət və südün yaratdığı fəsadlar məhz təzə lobyanın köməkliyi ilə aradan qaldırılır. Diyeta zamanı ət və süd məhsullarını balanslaşdırmaq üçün də dənli bitkilərdən istifadə olunur. Bütün dənli bitkilər insan orqanizmasının ehtiyacı olan gündəlik protein miqdarını təmin edən sağlam bir alternativdir.

Dənli bitkilərin tərkibi. Dənli bitkilər təbii qida olduqlarına görə təbii və insan sağlamlığına yararlı olan bir çox vitamin və mineral ehtiva edir. Bu vitamin və minerallara misal olaraq, protein, lif, nişatsa, A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K vitaminlərini, kalsium, dəmir, maqnezium, fosfor, sodium, sink və s. kimi elementləri göstərə bilərik. Bu vitamin və minerallar insan sağlamlığı üçün xüsusi əhəmiyyətə malikdir. Bilinənin əksinə, mərcimək, qarabaşaq, lobya diyeta zamanı da istifadə edilə bilər. Bildiyimiz kimi diyeta edən zaman bədən bir sıra vitamin və minerallar itirir. Bunu sağlam şəkildə bərpa etməyin ən etibarlı yollarından biri məhz dənli bitkilər istifadə etməkdir. Xüsusilə qarabaşağı bişirmədən, 3-4 saat isti suda saxlayaraq istifadə etsəniz, tərkibini çox itirməyəcək və orqanizmanıza yaxşı təsir göstərəcək.