Menu

Balıq Məhsulları

Bu bölmədə məhsul yoxdur

Balıq əti əksər insanların sevdiyi, olduqca faydalı qidadır. 100 qr yağlı balıq təxminən 22 qr, yağsız balıq isə 10 qr protein ehtiva edir. Insan bədəni bu proteinin 93%-dən yararlana bilir. Bu faiz qırmızı və digər ətlərdə daha aşağıdır. Balığın tərkibində karbohidrat, çoxlu miqdarda mineral duzlar, fosfor, kalsium, yod vardır. Balıq əti A, B1, B2 və D vitaminləri baxımından da zəngindir. Böyümə və yaraların yaxşılaşmasında böyük rola malikdir.

Balıq ətinin faydalarını belə sıralaya bilərik. Əvvəla sağlam diş əti və diş minasının yaranmasına kömək edir. Dəri rəngini gözəlləşdirir. Saçların daha dözümlü olmasını təmin edir. Bakteriyal infeksiyalarla mübarizədə önəmli rola malikdir. Qandakı xolestrini tarazlaşdırdığı üçün infarkt riskini aradan qaldırır. Oynaq ağrılarına müsbət təsir göstərir. Nişasta və yağların parçalanmasına kömək edir. Şəkər xəstələrinin müalicəsində istifadə edilir. Depresiya və şizofreniya simptomlarını yüngülləşdirir. Yanıq müalicəsində istifadə edilir. Miqren xəstələrinə müsbət təsir göstərir. Göz problem yaşayan insanlarda balıq yemək müsbət nəticələr göstərir.

Balıq əti xüsusilə qadınlara müsbət təsir göstərir. Aparılan araşdırmalara əsasən, həftədə ən azı 2 dəfə balıq yeyən qadınların koronar ürək xəstəliklərinə tutulma riskinin 30%, həftədə ən az bir dəfə balıq yeyənlərin isə ayda bir dəfədən az yiyənlərlə müqayisədə infarkt riskinin 50% azaldığı təsbit edilib.

Ürək, allergiya və astma xəstələri kənd təsərrüfatı balıqlarından uzaq dayanmalıdırlar. Açıq sularla yaşayan balıqlar kənd təsərrüfatına nəzərən daha çox qida maddələri ehtiva edir. Təbiətdə olan balıqlar dənizdəki yosunlarla qidalandıqlarına görə həm orqanizmamız üçün faydalı minerallar və doymuş yağ ehtiva edirlər. Süni qidalarla qidalanan balıqlar isə dəridə qırışıqlara səbəb olur. Kənd təsərrüfatı balıqlarının hər həftə müntəzəm olaraq istifadə edilməsi ürək xəstələri, allergiyası olanlar, astma və iflic xəstələri üçün əks göstərişdir.