Səbət boşdur
Şokoladlar
Şokolad haqqında maraqlı məlumatlar
Dadı və qoxusuyla hər kəsin, xüsusilə qadınların sevimlisi şokolad haqqında daha öncə eşitmədiyiniz maraqlı məlumatları bu yazımızdan oxuya bilərsiniz.
Antioksidantlar
Şokolad üzərində aparılan hazırki tədqiqatlar göstərir ki, kakao tərkibi yüksək olan tünd şokoladların güclü anti-oksidant təsiri var. Bu cür şokoladlar ürək xəstəliklərinə qarşı qoruyucu təsir göstərir.
Enerji
Kiçik bir dişlək sayəsində 45 metr gəzmək üçün lazım olan enerjini alırsınız.
Xoşbəxtlik hormonu
Şokoladın xoşbəxtlik gətirdiyi nağıl deyil. Kakaonun tərkibindəki bioaktiv qida və maqnezium bədəndə serotonin adlanan xoşbəxtlik hormonunun artmasına səbəb olur. Bu səbəblə şokolada təbii anti-depresant deyə bilərik.
Tərkibi
Şokoladın kimyəvi analizini etsək, onun tərkibində 600-dən çox dad və iy komponentlərinin olduğunu görərik. Bu rəqəmlər qırmızı şərab üçün sadəcə 200 təşkil edir.
Növləri
Hamının bildiyi kimi şokoladın 3 növü var – ağ, qəhvəyi və qara(tünd) şokolad. Lakin dünyada məhdud sayda istehsal olunsa da, bu növlərə sarı rəngli şokoladı da əlavə etməliyik.
Artıq çəki və diyabet
Şirniyyat kateqoriyasında olmasına baxmayaraq, elm adamları sübut edir ki, tünd şokoladın tərkibindəki bəzi maddələr artıq çəki problemi və 2-ci tip diyabet xəstəliyinin qarşısını almaqda kömək edir.
Diş çürüməsi
Bəlkə də inanmayacaqsınız. Lakin bu həqiqətdir: kakao diş çürüməsinin qarşısını alır.
Fındıq və badam
Dünyada hər il istehsal olunan fındığın 20 %-i, badamın isə 40%-i şokolad emalında istifadə olunur.
Minerallar
Tünd şokoladın tərkibində sağlamlıq üçün vacib olan bir sıra minerallar var. Bunlardan bəziləri, çinko, selenium və potasyumdur.
Dərinizin gözəlliyi
Aparılan bəzi tədqiqatlarda sübut olunub ki, tünd şokolad dərinizi səpkilərdən azad edə bilər.
Beyin fəalyyətini gücləndirir
Bir qrup insan kakao içdikdən sonra MRT analizlərinə alınıb. Onların beyinlərinin kakaodan sonra daha yaxşı fəaliyyət göstərildiyi isə analizin nəticələrində sübut olunub.
Ağdır, lakin şokolad deyil
Şəkər, dadlandırıcı və süddən ibarət olan ağ şokoladın tərkibində kakao olmadığına görə, əslində o tam mənasıyla şokolad olaraq qəbul edilmir.
Hamiləlik
Aparılan elmi tədqiqatlar göstərir ki, şokolad hamilələrdə “hamiləlik zəhərlənməsi” olaraq bilinən preklampsi xəstəliyinin qarşısını alır.