Menu

Un taxıl dənəciklərinin üyüdülməsindən əldə edilən tam işlənməmiş qidadır. Un adətən buğdadan əldə edilir. Lakin bununla belə digər taxılkimilərdən də un əldə etmək mümkündür. Kartof, çovdar, qarğıdalı unlarının buğda ununa qarışdırılmasından da əldə edilə bilir. Bununla belə dünyadakı unların əksəriyyəti saf buğda unudur. Buğda dənəsindən un əldə edilməsi bu gün bir çox ölkədə böyük bir sənayeni təşkil edir. Dünyada bir ildə 120 milyon tondan daha çox un istehsalı həyata keçirilir. Bu istehsalda ən böyük pay ABŞ-a düşür. Ondan sonra Rusiya, Argentina, İngiltərə, Ruminya, Almaniya, Yaponiya və İspaniya gəlir.

Buğda dənəsi embrion – yumurta ağı, selüloz və kəpək olmaqla 3 bölümdən ibarətdir. Kəpək buğda dənəsinin 14 %-ni təşkil edir. Unun cinsini müəyyən edən də elə kəpək miqdarıdır. Sırf buğda dəyirmanda üyüdülərsə əldə edilən un buğda unu hesab edilir. Kəpək miqdarı və endosperma hissəsindəki protein miqdarından asılı olaraq bir çox ağ un növləri vardır. Undan əldə edilən xəmirin elastikliyi unun tərkbindəki qlutendən asılıdır.

Buğda unu ilə bişirlən çörəklər ağ unla hazırlananlara nəzərən daha ağır olurlar və düzgün saxlanılmadıqları halda tez bir müddətdə küflənirlər. Buna görə də buğda unu ağ una nəzərən daha az istifadə edilir. Unlar nə qədər çox proteinə sahibdirlərsə qluten sintezi o qədər artar. Çörək yüksək proteinli buğda unundan hazırlanır. Yumşaq buğdalar sərt buğdalardan daha az proteinə sahibdirlər və bu buğdalardan alınan unlar da daha az proteinli olurlar. Yumşaq buğda unları keks, peçenye kimi məhsulların hazırlanmasında istifadə edilir. Ev xanımları üçün ən əlverişli un ağ undur.

Sizə keyfiyyətli və sərfəli un lazımdırsa unimall.az saytından online şəkildə sifariş edə bilərsiniz.