Bəzi insanlar qoyun ətinin zərərli olduğunu iddia edirlər. Hətta bu gümanla ondan birdəfəlik imtina edən insanlar xüsusilə yağ dəyərinə görə qoyun ətinin zərərli olduğunu düşünürlər. Lakin bütün qida maddələri kimi ət də qədərində istehlak olunsa insan orqanizminə nəinki ziyanı toxunar, hətta o, bizi bir sıra xəstəliklərdən qoruyar və orqanizmin düzgün fəaliyyəti üçün lazım olan qida maddələrilə bizə misilsiz fayda verər. Normal miqdarda qəbul edilən qoyun ətindəki yağ daha çox istifadə edilən mal ətindən iki dəfə azdır.

Qoyun ətinin tərkibində zülal, B qrupu vitaminləri, E, D, K vitaminləri, kalium, kalsium, maqnezium, fosfot, dəmir, sink, selenium və başqa önəmli vitamin və minerallar mövcuddur. Bəs, bu qədər zəngin tərkibli qoyun ətinin insan orqanizması üçün faydaları nələrdir?

Əvvəla, qoyun ətindən yemək hazırlayarkən onun sırf piyindən istifadə etməməyə çalışın. Belə olduqda, qoyun ətindən istifadə edərkən tərkibindəki yüksək xolestrinin qəbuluna mane olmaq olar. Aparılan araşdırmalar göstərir ki, gündəlik qida rasionunda istifadə edilən yağsız qoyun əti xolestrin səviyyəsini aşağı salmaqda kömək edir. Alimlər apardıqları araşdırmalarda yüksək xolestrindən əziyyət çəkən isnanların qida rasyonuna gündəkik 100-150 qr yağsız qoyun əti daxil ediblər və bir müddət sonra həmin insanlarda xolestrin səviyyəsinin 10 % aşağı düşməsi müşahidə olunub.

Qoyun ətindən istifadə edərkən həm onu piydən təmizləsəniz, həm də həmin əti turş ədviyyatlarla, şüyüdlə, nanəylə, kəklikotuyla və limonla istehlak etsəniz ətin tərkibindəki yağın maddələr mübadiləsində normal nizamlanmasına şərait yaradacaqsınız.

Hər gözəlin eybi olduğu kimi qoyun ətinin insan orqanizmasına bəzi zərərləri də ola bolər. Həzm problemi yaşayanlar, artritdən əziyyət çəkənlər, piylənmə problemi olanlar qoyun ətindən məhdud şəkildə istifadə edə bilər.