Sərinləşdirici, alkoqolsuz içkilərdən biri də limonadlardır. Limonadın tərkibi limon şirəsi, şəkər və sudan ibarətdir. Limonad ilk dəfə XVII əsrdə Fransada hazırlanmışdır. Fransada I Lüdovikin dövründə hazırlanan limonad təsadüfi yolla kəşf edilib. Belə ki, monarxlardan biri təsadüfən limon şirəsinin üzərinə şəkər atıb. Kral isə bu içkini çox bəyənib və bütün əhaliyə bu içkini hazırlayıb, isti günlərdə içməyi tövsiyyə edib.

Satılan limonadların tərkibi limon şirəsindən, dadlandırıcı və süni rəngdən ibarətdir. Onun hazırlanmasında şəkərdən, rəngləndirici və müxtəlif meyvə şirələrindən də istifadə edilir. Konservantlaşdırılmış limonadlar isə müxtəlif kimyəvi konservantlar, qida əlavələri, ortofosfor turşusu, benzoate natri və aspartamı özündə ehtiva edir. Limonadın bir çox fərqli növləri mövcuddur: sitro, düşes, buratino, kren soda, baykal, tərxun və s.

Limonadın bir çox faydalı xüsusiyyətləri var. Limonadın tərkibində C, A, P, B1, B2 vitaminlari, həmçinin kalium, kalsium, fosfor və s. mövcuddur. Yüksək qızdırma hallarında limonad içmək məsləhət görülür. Çünki o, su balansını normallaşdırır, tempraturun düşməsinə səbəb olur. Limonad soyuqlama, iştahasızlıq, oynaq ağrılarından əziyyət çəkən insanlara məsləhət görülür. Lakin gündə 3 litrdən artıq limonad içmək olmaz. Bu, mədə qıcıqlanmasına və aşağı ətraflarda şişkinliyə səbəb olar.

Təbii ki, hər gözəlin bir eybi var. Həmçinin limonadın da zərərli tərəfləri mövcuddur. Əvvəla qeyd edək ki, 3 yaşına qədər uşaqlar limonad içməməlidir. 3-6 yaşlı uşaqlara gündə 250 ml-dən çox olmamaqla limonad içmək olar. Əgər sizin böyrək və ya qaraciyər problemləriniz varsa, təbii üsullarla hazırlanan limonadlar içməməlisiniz. Həmçinin təzyiqi aşağı olanlara da limonad içmək məsləhət görülmür. Qeyd edək ki, limonun qan duruldur. Buna görə də qanı aşağı olanlar limonadı çox istehlak etməməlidir.