Qızartmalar hər zaman süfrələrin baş tacı olub. İstər restoranlarda istərsə də evimizdə ən çox istehlak etdiyimiz yeməklər məhz qızartmalardır. Lakin qızartmalar yaxşı bir qızartma maşınlarında hazırlananda daha mükəmməl nəticə əldə etmək mümkündür. Lakin daha çox istifadə edəcəyimiz qızartma maşınlarını necə seçmək mümkündür? Qızartma maşını almadan bu yazımıza nəzər yetirməyiniz sizin üçün yararlı olacaq.

 Qızartma maşınları ilə nə etmək olar? Alış-verişə çıxmadan öncə qızartma maşınında daha çox nələr qızardacağınızı, hansı intervallarla istifadə edəcəyinizi müəyyənləşdirin. Bir qızartma maşınından tələbləriniz nələrdir? Qeyd edək ki, qızartma maşınından ən çox kartof və ya başqa növ çips, tərəvəz, pendir, soğan halqaları, toyuq, balıq və s. qızartmaq üçün istifadə edilir.

Bəs siz niyə qızartma aparatı almalısınız? Bəli, sual xüsusilə evdar və büdcəni düşünən xanımları çox narahat edir. Çünki normalda adi bir tavaya yağ əlavə edib qızartmalarınızı hazırlaya bilərsiniz. Lakin bu yolla qızartma aparatının təmin edəcəyi rahatlığı əldə edə bilməzsiniz. Həm tez, həm rahat, həm də daha az yağdan istifadə edərək qızartmalarınızı əldə edə bilərsiniz. Buna görə də ənənəvi yolları bir kənara qoyub qızartma maşını almaq üçün tələsməlisiniz.

Nə cür bir qızartma aparatı almalısınız? Qızartma maşınlarının bir çox növləri var. Ev üçün nəzərdə tutulan qızartma aparatları, industrial qızartma maşınları. Bundan əlavə, enerji istehlakına görə də qızartma maşınları bir neçə növə ayrılır. Elektrikli, propan qazlı və air (hava) qızartma maşınları. Elektrikli qızartma aparatları ən çox tələb görən maşınlardır. Daha təhlükəsiz və kiçik həcmlidir. Lakin bu cür qızartma maşınları daha böyük məhsulların (toyuq, hinduşqa və s.) qızardılması üçün münasib deyil. Qazlı qızartma maşınları daha yaxşı qızartmalar əldə etmək üçündür. İstifadəsi isə olduqca çətindir. Hava qızartma maşınları isə yağ istifadə edilmədiyi üçün əslində tam olaraq qızartma aparatı sayılmır. Lakin nəticə etibarilə qızartmalar etdiyi üçün bu sinfə daxildir. Bu cür cihazlarda qida dörd tərəfdən isidilir, çölü xırt-xırt, içi isə yumşaq qalır. Lakin dadı sözün əsl mənasında qızartma kimi olmaya bilir.