MAY BALI (AKASİYA, QARATİKAN)

MAY BALI (AKASİYA, QARATİKAN)

30.00  
052019-97267
Zəng et
Məhsula baxış sayı:  4839

Təsvir

MAY BALI (AKASIYA, QARATIKAN)

May balını (baharbalını)arılar çiçəkli bağ və meşə ağaclarından, çəmən çiçəklərindən toplayırlar. Ölkəmizdə bu mövsümdə əsas bal verən bitkilər akasiyaağacı və bir çox çəmən çiçəkləridir.

Təzə Maybalı sarımtıl rəng çalarına malik olur. Şirindir, dadında cüzi dəolsa acılıq yoxdur. Uzun müddət xarlanmadan qalır.

May balının insan orqanizmi üçün faydası.

May balı insan orqanizmi üçün son dərəcə faydalıdır. Bir çox digər bal növləri iləmüqayisədə o, qat-qat asan həzm olunur – bu, onun tərkibinin təbii fruktoza iləzəngin olması ilə əlaqədardır. Bu səbəbdən, May balı bir çox hallarda «uşaqbalı» da adlandırılır. Fruktozanın əsas faydası ondan ibarətdir ki, o, şəkərlidiabetin yaranmasının və artmasının qarşısını almağa qadirdir. Bundan əlavə, o,insan orqanizmində baş verən qanyaranma proseslərinin normaya düşməsinə köməkedir.

Maybalı tez-tez istifadə olunduqda insanda ruh yüksəkliyi yaranır, əhval-ruhiyyəsiyaxşılaşır. Bundan əlavə, may balı yuxusuzluqla və sinir sistemi problemləriilə effektiv mübarizə aparmağa kömək edir. Həmçinin, görmə orqanlarınınmüxtəlif xəstəlikləri və ateroskleroz zamanı may balından istifadə etməktövsiyyə olunur.

Qeydetmək lazımdır ki, may balının insan orqanizmə müsbət təsiri, onun tərkibininmüalicəvi bitkilərdən hazırlanması ilə bilavasitə əlaqədardır. Beləliklə,akasiya nektarının əsasında alınmış may balı müalicəvi uşaq qidası üçün idealsəviyyədə yararlıdır.



İndi isə “akasiya balı” anlayışı ilə daha yaxındantanış olaq. Onun xüsusiyyətləri aşağıda göstərilir:

1. Bubal А, В, С və Е vitaminləri ilə zəngindir. Balın özünü düzgün qaydadasaxladıqda onun vitamin tərkibi uzun müddət qorunub saxlanır. Balıncavanlaşdırıcı xüsusiyyətləri, immuniteti möhkəmləndirməsi, , görmə qabiliyyətiniyüksəltməsi, beyin fəaliyyətini gücləndirməsi, eləcə də dərinin, saçların vədırnaqların vəziyyətini yaxşılaşdırması məhz bununla əlaqədardır.

2. Biolojicəhətdən fəal maddələrlə zəngin olan akasiya balı antibakterial, immunstimullaşdırıcı və qoruyucu xüsusiyyətlərə malikdir.

3. Akasiyanıntərkibində böyük miqdarda kalium var və bu, arterial təzyiqi yüksək olaninsanlar üçün faydalıdır.

4. Akasiyabalı şəkər xəstələri üçün çox faydalıdır, amma ehtiyatlı olmaq və bu baldan məhdudmiqdarda istifadə etmək lazımdır. Nəzərə alınmalıdır ki, onun tərkibindəki fruktozanınmiqdarı 40%, qlükozanın miqdarı isə 36% təşkil edir.

5. Bubal, həmçinin, mədə turşuluğunun səviyyəsi yüksək olan şəxslər üçün çoxfaydalıdır, çünki onun tərkibində üzvi turşuların səviyyəsi aşağıdır, malikolduğu fermentlər kompleksi isə onun həzm olunmasında və bütün faydalı maddələrinmənimsənilməsində kömək edəcək.

6. Alimlərsübut ediblər ki, yanıq xəsarətləri və dərinin ciddi zədələnməsi hallarında məhzakasiya balı dərinin bərpa olunmasına kömək etməyə qadirdir.

7. Akasiyabalı güclü allergik reaksiyaya malik olmadığından, allergiyaya həssas insanlarüçün nisbətən təhlükəsizdir, bu səbəbdən həmin şəxslər may akasiya balınınmövsümü başa çatmamış həmin balı almağa çalışırlar. Amma bu baldan istifadə etməzdənəvvəl onun allergik reaksiyasını yoxlamaq lazımdır.

8. Balkarbohidratlarla, daha dəqiq desək, fruktoza və qlükoza ilə zəngin olduğundan,insanda ruh yüksəkliyi yaradır, ona güc və enerji verir. İnsan ağır işlə məşğulolduqda və ya son dərəcə fəal günün başlanğıcında, yaxud, sadəcə, xəstələndikdəvə kənardan enerjiyə ehtiyac duyduqda balın bu xüsusiyyətindən istifadə etməkolar.

9. Akasiyabalının tərkibindəki B qrupu vitaminləri, eləcə də bioloji fəal maddələr sakitləşdiricitəsirə malikdir. Bu səbəbdən, bir çox həkimlər yatmazdan bir-iki saat əvvəl birstəkan isti südə bir çay qaşığı bal qatıb içməyi məsləhət görürlər.

10. Əksərhallarda paradontit, gingivit, stomatit və s. bu kimi ağız boşluğu xəstəliklərizamanı məhz akasiya balından istifadə olunur, çünki bu bal xəstəliyin səbəbiniaradanqaldırmaqla bərabər, həm də ağız boşluğunun selikli qişasını bərpa etməyəqadirdir.



Gündəlik norma 80-120 qr miqdarında, bir neçə dəfə qəbul etmək tövsiyyə olunur. Uşaqlarüçün bu göstərici 2 dəfə azaldılır.

Xüsusiyyətlər

Bal tərkibi:
  • May

Ümumi məlumatlar

Çəki (kq):
1

Kateqoriyaları