Min illik tarixi ilə dünyada ən çox istifadə edilən alkoqollu içkilərdən biri də pivədir. Gəlin, bu içkini daha yaxından tanıyaq. Pivənin ilk istehsal edildiyi yer Mesopotamiyadır. Rəvayətə görə, Misirdə çörək əldə etmək üçün istifadə edilən arpaların islahından sonra kəşf edilir. Bu məlumat təsdiqini tapmamış olsa da, Misir piramidalarının tikilməsində iştirak edən işçilərin öz ödəmələrini pivə ilə aldıqları hər kəsə məlumdur.

Pivə növləri. Fundamental olaraq ALE və Lager olmaqla 2 yerə ayrılan pivənin fərqli stillərdə minlərlə növü mövcuddur. Ale, tankdakı qarışımın üstdən mayalandırılmasıyla əldə edilir. Bu növ orta alkoqollu, sərt, kəskin və qatı olur. İrlandiya, Şotlandiya və İngiltərədə daha çox istehlak edilir. Alenin növləri isə bunlardır: Barley Wine- Bitter- Brown Ale- India Pale Ale- Pale Ale- Portar- Stout- Wheat Beer.

Lager pivələri soyudulur və altdan mayalandırılır. Lager Aledən daha az alkoqollu, yüngül və sarı rəngdədir. Lagerin alt növləri: Bock – Dunkel- Maerzen- Pilsener.

Hazırlandığı məhsula görə arpa, buğda, çovdar və yulaf pivələri mövcuddur. Həmçinin onlar sarı, qırmızı və qara olaraq rəng baxımından da sinifləndirilə bilərlər. Pivəni soyuducuda soyutmaq yalnışdır. Çünki pivə -3 dərəcədə kristallaşır və dadı dəyişir. Soyudulan, ya da soyuq su ilə çalxalanan, qulplu böyük stəkanlarda servis edilmə səbəbi pivənin soyuqluğunu, dadını və aromasını qorumaqdır.

Köpük pivənin keyfiyyətindən və növündən xəbər verir. Keyfiyyətli pivənin köpüyü kiçik baloncuqlardan ibarətdir və qalıcıdır. Əgər pivə stəkana süzüləndə köpürmürsə bu, onun keyfiyyətsiz, yaxud stəkanın çirkli olmasından xəbər verir. Həmçinin köpük pivənin havayla təmasına mane olduğu üçün daha gec isinməsinə kömək edir.